Olasz, francia, máltai és orosz múzeumok összefogásának eredményeként a Moszkvai Kreml Múzeumaiban július 6-án megnyílt az a tárlat, amelyik a legrégebbi katonai szerzetesrend – a jeruzsálemi Szent János lovagrend – történetét mutatja be. A kiállítás szeptember 9-ig látogatható.

A Moszkvai Kreml Múzeumai egyedülálló tárgyakat bocsátott a tárlat rendelkezésére.

„Olasz, francia, Rodosz szigeti gyűjteményekből és levéltárakból, a mi gyűjteményünkből származó tárgyak illusztrálják a lovagrend tevékenységének fő korszakait. A tárlaton megtekinthetők a nagymesterek koronái, a Hit tőrjei, a lovagrend keresztjei és jelvényei, amelyek a nagymesterek tulajdonát képezték, a lovagok fegyvere és vértezete, nagyszerű arcképek. A kiállítás gyöngyszeme egy máltai lovag portréja, amelyet a nagy olasz mester, Caravaggio készített. A festményt a firenzei Palazzo Pitti bocsátotta rendelkezésünkre.”

A Moszkvai Kremlben rendezett tárlatot Oroszország és a Máltai Lovagrend diplomáciai kapcsolatfelvételének 20. évfordulójához időzítették. Az évforduló kapcsán Moszkvába látogatott a lovagrend nagymestere, Matthew Festing. A lovagrend legfelsőbb vezetői nem keresték fel Oroszországot immár több mint 200 éve. A tárlat megnyitóján jelen volt a Kremlben a Máltai Lovagrend művészeti gyűjteményeinek őre, John Edward Critien testvér, aki rámutatott Oroszország és a máltai lovagok szoros történeti kapcsolataira.

„A kiállítás nagyszerű lehetőséget jelent a nagy orosz nép számára a szuverén katonai rend megismerésére, hiszen a lovagrendet több nagyon fontos éven át szoros szálak fűzték az Orosz Birodalomhoz. Azokról az évekről van szó, amikor I. Pál cár, eredetileg a lovagrend pártfogója, nagymestere lett és ezzel megmentette a lovagrendet a korabeli kritikus időszakban.”

Egyébként a Máltai Lovagrend és Oroszország kapcsolatai jóval I. Pál előtt kezdődtek. Így, a máltai lovagok többször segítettek az orosz tengerészeknek.

A máltai lovagrendet egyfajta nemzetközi katasztrófavédelmi tárcának tartják. Évente több országban egymilliárd euróig kiterjedő segélyt nyújt embereknek. A lovagrend önkéntes segédjei közt vannak orosz honpolgárok is, igaz, csupán mintegy százan.

Forrás: Oroszország hangja

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag-felfedezoje.blog.hu/api/trackback/id/tr914688469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása